slimmer werken

Not invented here: iedereen kan slimmer werken

Slimmer werken heeft vele kanten. Denk aan time-management, uitbesteden, slimme tools en automatiseren inzetten, je processen structureren, maar er is nog een andere manier. En daar gaat dit artikel over.

'Not Invented Here' ofwel leren van anderen

Zo nu en dan blader ik door een klein vierkant boekje van Nederlandse makelij en ik vind er altijd wel iets.

Het boekje heeft de intrigerende titel ‘Not invented here’ met als subtitel Cross-industry innovation. Waar het om gaat is dat bedrijven of eigenlijk hele sectoren heel veel kunnen opsteken door eens een kijkje over de grens te nemen. 

Over de grens is dan bij andere branches en bedrijven. 

Voorbeeld van slimmer werken: wat de zorg leerde van de luchtvaart

Zo is de ‘Time Out procedure’ een heel bekend voorbeeld dat al inmiddels al ingeburgerd is in de zorg. Voor degenen die het niet kennen, leg ik het even kort uit. Voorafgaand aan een operatie komt het hele team even bij elkaar en doorlopen ze een checklist. 

De time-out is bedoeld om een aantal belangrijke zaken te controleren, zoals of ze de juiste patiënt op tafel hebben, of de juiste operatie uitgevoerd gaat worden of alle voorbereidingen ook echt goed uitgevoerd zijn. 

Deze procedure is ingesteld, omdat er veel te veel misging bij operaties. We kennen allemaal de verhalen dat het verkeerde been geamputeerd werd. De zorg veiliger en beter maken, dat is dus het doel van de Time Out. Simpelweg door vooraf even de kritische zaken te doorlopen met het hele team.

Het idee van deze time-out komt oorspronkelijk uit de luchtvaart. Er waren tijden dat er met grote regelmaat vliegtuigen uit de lucht vielen met alle desastreuze gevolgen.

Uit onderzoek bleek dat monteurs bij sommige ongelukken al hun twijfels hadden, maar dat niemand naar hen luisterde of dat ze niets durfden te zeggen.

Uiteindelijk werd de time-out bedacht. Het hele team van piloot tot degene die de tank vult met brandstof komt bij elkaar en checkt alle kritische punten voor een veilige vlucht. 

In beide gevallen – de luchtvaart en zorg – was er best een probleem ontstaan, waardoor de noodzaak ontstond om op zoek te gaan naar oplossingen.

Dit is ook slimmer werken, maar dan net even anders

Minder kritisch, maar wel een heel mooi verhaal komt uit de historie van Nike, je weet wel de sportschoenen. Toen de oprichter van Nike, Phil Knight, het idee had om zelf sportschoenen te gaan maken, liep hij zelf vele kilometers.

Hij vond niet de schoen die hem beter liet lopen en besloot ze zelf te maken. Dat bleek iets minder simpel dan het klonk. Hij had geld nodig en know-how. Voor dat laatste zocht hij contact met zijn hardlooptrainer op de universiteit.

Deze coach, Bowerman, haalde continu schoenen uit elkaar – ontleden liever gezegd – en stelde dan radicale of minder radicale verbeteringen voor. Zo bedacht hij op een dag dat het rubber van de zolen niet goed was. En ging zelf aan de slag met rubber en jawel een wafelijzer uit de keuken van mevrouw Bowerman. 

Er zijn nog steeds hardloopschoenen van Nike met wafelijzerzolen. Google het maar eens 🙂

De moraal van dit verhaal?

Als ondernemer kan je zoveel leren van anderen. het scheelt je tijd en levert ideeën die je anders misschien helemaal niet zou krijgen. En dat lukt je niet als je naar diegenen gaat die in dezelfde bubbel zitten, maar juist diegenen in een andere bubbel. 

Denk aan:

  • Grotere bedrijven dan die van jou.
  • Bedrijven met andere diensten dan jij aanbiedt
  • Offline bedrijven als je zelf online bent
    Bedrijven die producten verkopen en geen diensten
  • Bedrijven die zich richten op de massa of juiste super exclusief zijn
  • Concurrenten zelfs

Zelf aan de slag met ‘Not invented here’

Kijk eens bij anderen in de keuken, kijk eens hoe je bepaalde oplossingen uit een ander vak of branche net even anders voor jouw business kan gebruiken. Mix en match eigenlijk. 

Mijn kinderen zullen me nu wel op de vingers tikken, omdat ik altijd riep dat je dingen moet gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. En in hindsight hebben ze natuurlijk gelijk. 

Deze creativiteit had ik moeten stimuleren en niet proberen de kop in te drukken. Maar toen een vouwwagen in de showroom na een experimentele behandeling van een 6-jarige niet zo robuust bleek als hij leek, was de maat voor ons als jonge ouders wel even vol. 

Nu, als pubers, hebben zij een heel andere kijk op dingen en daar kan ik meer van leren dan ik doe, denk ik….

Maar dat terzijde. 

Hoe pak je slimmer werken aan?

Maarreh, is dat niet moeilijk, bij anderen kijken?

Nee, totaal niet.

Je kan al heel veel leren door te bestuderen hoe zij zich presenteren, maar je kan het ze ook gewoon vragen. Als je oprechte belangstelling hebt voor wat anderen doen, wat ze drijft, dan is dat geen probleem. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat ik jou zou vragen om te delen hoe je bedrijf werkt achter de schermen, wat zou je daarvan vinden?

En dat is precies wat ik gedaan heb voor mijn boek. Ik heb online ondernemende vrouwen gevraagd of ze wilden delen hoe hun bedrijf werkt, achter de schermen. En weet je wat?

Slechts 1 van de 15, heeft (nog) niet toegezegd. 

Ook leren van succesvolle ondernemende vrouwen?

Wil jij op een hele eenvoudige, luie en laagdrempelige manier leren van succesvolle online vrouwelijke ondernemers?

Luister dan elke week naar de Making Systems Work Podcast, waarin ik elke week een andere vrouwelijke ondernemer vraag om ons eens mee te nemen achter de schermen van haar bedrijf.

Kijk hier voor de interviews met Liesbeth Uithol, Meriam Slijkerman, Masja Slootweg, Hanneke Wessel en Jeanet Bathoorn. Of ga naar de Making Systems Work Podcast op jouw favoriete podcast app – Spotify of Apple Podcasts.

Er volgen meer gesprekken, dus stay tuned 🙂

Scroll naar boven